Sportmászás

A SPORTMÁSZÁS RENDKÍVÜL DINAMIKUSAN FEJLŐDŐ SPORTÁG. 2020. ÉVTŐL OLIMPIAI SZÁMMÁ VÁLT, A TOKIÓI OLIMPIÁN IS SIKERESEN SZEREPELT. OTT LESZ PARISZBAN ÉS LOS ANGELESBEN IS. 

A SPORTMÁSZÁS HÁROM SZAKÁGBÓL ÁLL:

Gyorsasági „speed” mászás:

Speciális fogásokat használva kell minél gyorsabban feljutni a függőlegestől 5 fokban áthajló (negatív) falon

Nehézségi mászás:

Versenyenként különböző utakon kell a versenyzőknek a "top" fogást elérni. A szabályokat egyszerűsítve az győz, aki meg tudja fogni az utolsó fogást is, vagy a legtovább jut.

Boulder:

Kötél nélkül (alacsony), maximum 4,5 méter magasságú falon másznak rendkívül nehéz utakat a versenyzők, esés esetén matrac védi őket.

 

Sportmászó versenyeket többféle szabályrendszer szerint rendeznek. 

A MAG47 azon nagyon kevés hazai mászótermek közé tartozik, ahol mindhárom versenyszám megrendezhető.

A gyorsasági „speed” mászás terén egyedülálló, hogy két párhuzamos versenypálya is kialakítható.

Mint szinte minden sportágban megkülönböztethetünk versenysportot és rekreációs sportot.

A MAG47 egyaránt képes kielégíteni a versenyszerűen - és  rekreációs célal érkező "élménymászók" igényeit, mivel a mászóutak számossága és azok nehézségei ezt lehetővé teszik.

A mászóutak nehézségét országonként különböző besorolási értéktáblázatokkal minősítik. Ez a legegyszerűbb, "szinte létra" nehézségi értéktől, az átlagember számára szó szerint lehetetlen nehézségű utakig terjed.

Az utak nehézségét nem (illetve nem kizárólag) a falak dőlésszöge határozza meg, hanem az arra felhelyezett fogások méretétől, távolságától és elhelyezésétől függ. Az utakat nagy tapasztalattal rendelkező mászók, ún. "útépítők" építik.

Ezek az utak pár hétig mászhatóak, majd a fogásokat leszedve, azokat alaposan letisztítva az útépítők új utakat építenek, hogy a mászók időről időre új kihívásokat találjanak.

Európában az a szokás, hogy egy út egy színű fogásból áll, de van, ahol a különböző színű fogások alá tesznek azonos színű cetliket, amelyek mutatják a követendő utat.